Bli en kyborg med Apple!

Apple presenterte 9.mars nyheter som får stor betydning for hvordan vi mennesker kommer til å leve og utvikle oss. Integreringen av teknologi og menneske nærmer seg ytterligere. Er perspektivene skremmende eller gledelige? Vi har sett nærmere på Research Kit og Apple Watch.

Unknown

 

Unknown-1Det var som vanlig høye forventninger knyttet til Apples presentasjon. Først og fremst regnet man med at CEO Tim Cook skulle presentere nyheter rundt Apples nye klokke i løpet av presseshowet, som ble direktesendt fra Yerba Buena Center i San Francisco. Det er mange som følger Apple tett. Da snakker vi om både teknologifantaster, finansanalytikere, journalister som følger både teknologiselskaper såvel som livsstilsprodukter, og ikke minst oss som benytter ett eller flere Apple-produkter til daglig. Og det er det mange av. Hittil er det for eksempel solgt 700 millioner iPhoner i verden.

Skjermbilde 2015-03-10 kl. 20.04.28Hovedfokuset denne gang var rettet mot tre ulike lanseringer, iblandet endel annet stoff som for de fleste andre selskaper ville ha vært store nyheter i seg selv. Apple viste i introduksjonen til åpningen av sin 21. butikk i Kina. Selskapet legger opp til en aggressiv vekststrategi i dette verdens største forbrukermarked målt i antall konsumenter.

Apple gjør sterke fremskritt med ApplePay, en mobiltelefon-basert betalingsløsning som gjør kontanter og betalingskort overflødige. Selv om dette fortsatt kun er lansert i USA, er dette sterke signaler om hva som kommer for resten av verden også. Og før man i det hele tatt hadde kommet til det første hovedpunktet, ble HBO presentert som samarbeidspartner for Apple TV. Nå kommer kanskje verdens mest interessante innholdskatalog for TV-serier direkte inn i menyen på Apple TV, blant annet med den legendariske mafiaserien Sopranos, og selvsagt megasuksessen Game of Thrones. Som om dette ikke var nok, tar nå Apple konsekvensen av at etterspørselsdrevet TV-titting nå er mainstream. Prisen for AppleTV blir satt ned fra 99 til 69 dollar i USA, et tydelig signal om at man anser produktet for å være klart for majoritetsmarkeder.

Av de tre hovedproduktene som ble presentert, skal vi bare såvidt berøre presentasjonen av den nye, ultratynne MacBook. Denne er gjort enda lettere og mer elegant enn MacBook Air. Det er blitt et skikkelig smykke av en ultra-bærbar datamaskin. Det er jo bare herlig å se og høre hvor dedikerte Apple er i sin søken etter forbrukervennlige og teknologiske nyvinninger. Ikke bare lager de et nytt design under tastene på tastaturet for økt skrivekomfort, men en helt ny måte lyset skal skinne bak hver tast når det er mørkt!

Skjermbilde 2015-03-10 kl. 20.04.39

Det var imidlertid de to andre hoveddelene av presentasjonen vi synes var mest interessante. La oss først ta for oss Research Kit. Dette er et program-rammeverk spesielt utviklet med tanke på at forskere og leger skal kunne samle inn førstehånds data fra pasienter som har sykdommer som Alzheimers, Parkinson, astma, diabetes og hjertelidelser. Rammeverket er utviklet i samarbeid med anerkjente helseforetak og forsningsinstitutter som Stanford Medical, Mount Sinai, Aston University, Penn Medicine og XuanWu Hospital i Kina, og skal slippes som åpen kildekode i april i år.

researchkit1Dette innebærer at applikasjonsutviklere nå, innenfor rammeverket, kan utvikle applikasjoner tilpasset ulike undersøkelsesområder og formål, tilpasset ulike sykdommer og lidelser. Dette vil utgjøre et paradigmeskift for medisinsk forskning. Potensielt skal hele 700 millioner iPhonebrukere nå kunne være leverandører av verdifulle forskningsdata. I tillegg til å kunne levere data til forskningsprosjekter, får pasienten umiddelbart tilgang til informasjon som kan hjelpe pasienten til å forstå sin egen utvikling på et tidlig tidspunkt.

Apple presiserer at pasientdata ikke vil bli tilgjengelige for andre enn de som er autorisert til å få tilgang til dem. Dette er selvsagt et sensitivt område i forhold til personopplysninger og datasikkerhet. Vi kan jo også tenke oss uhensiktsmessige konsekvenser innen dette området, så som at apper skulle erstatte konsultasjon til lege. Selv-diagnostisering ved hjelp av en iPhone-app høres i utgangspunktet skremmende ut.

Den siste delen av presentasjonen var viet den nye klokken, Apple Watch. Det er jo andre gang denne blir presentert, nyheten om klokken ble jo egentlig sluppet ved forrige Apple-presentasjon i fjor høst. Nå nærmer det seg, klokken slippes i de 10-12 største markedene globalt i april i år.

Skjermbilde 2015-03-10 kl. 20.04.59Deler av norsk media har valgt å fokusere på at dette er et produkt man ikke trenger, og stiller spørsmål ved funksjonalitet, design og batteriets levetid.

Vi for vår del velger å fokusere på det vi øyner som et virkelig fremtidspek mot det vi om få år vil ta som en selvfølge – wearable technology. Selv om bærbare teknologiprodukter har vært blant oss i form av både laptops, lesebrett, ipadder og smarte mobiltelefoner i lengere tid, er klokken vel den første datamaskinen du faktisk har på deg. Du tar med deg mobiltelefonen i lommen eller i hånda, mens klokken er fastspent på håndleddet. Det er den store forskjellen, og mer kommer.

Det som er så spennende med Apple, er at selskapet er et teknologiselskap som er vel så mye opptatt av design og brukeropplevelser. Flere kommentatorer har pekt på at Apple Watch bare er en forlengelse av mobiltelefonen. Dette er bare delvis riktig. Slik man ser det for seg nå, vil klokken utvikle egne og selvstendige bruksområder som vil være til hjelp for deg som bruker.

I demonstrasjonen viser Apple blant annet frem hvordan man ved hjelp av Siri-støttet talekommando kan be klokken sjekke temperatur, lage huskelapp og gi raske beskjeder. Du kan få opp ditt neste møte, puls, kontrollere musikk og få påminnelser («glances») opp på klokkens display. Der mobiltelefonen er et personlig verktøy, blir klokken et kroppsnært, alltid på, ikke bare personlig, men et verktøy i forlengelsen av din egen kropp. Dette er det nærmeste og mest praktiske eksempelet vi nå har på at mennesket tar steg i retning av science-fiction-litteraturens visjon om kyborg (fiksjonen av menneskelignende organismer som blir satt sammen av organisk og biomekanisk materiale).

Den nye funksjonen Digital touch gjør det mulig å sende små beskjeder, symboler og fingertegninger mellom to Apple Watch. Å sende en iMessage eller SMS til en annen person på mobilen kan i dag oppfattes som personlig. Å sende noe tilsvarende, eller et enklere og mer emosjonelt ikon via klokken vil oppfattes nærere, ja nesten som en berøring, bare digital. Derav navnet Digital touch. Får du frysninger?

Skjermbilde 2015-03-10 kl. 20.19.25

En helt åpenbar praktisk sak med klokken er at du får anrop direkte på klokken, uansett hvor du måtte ha lagt telefonen din. Du velger da om du vil prate direkte via klokken eller telefonen.

At Apple Watch også kommer med et grensesnitt hvor du kan variere utseendet alt etter behov og humør, er nesten selvsagt. Likevel er jo dette noe det sveitsiske billig-uret Swatch gjorde til en milliardindustri for noen tiår siden. Her kan du endre design så ofte du vil.

Noen har innvendt at det er gode sportsur på markedet allerede, og ser ikke behov for Apple Watch av den grunn. Vi har mangeårig erfaring som bruker av sportsur fra ulike produsenter, og har aldri forstått hvorfor man nærmest må ha sivilingeniør-grad fra NTNU for å kunne få full utnyttelse av disse sportsurene. Vi har derfor store forventninger til at Apples programvareingeniører er i stand til å lage intuitive brukergrensesnitt som faktisk blir benyttet!

Og hva så med batteritiden? 18 timer er for lite, mener noen. Dette skiller seg dog ikke langt fra hva du opplever med mobiltelefonen i dag. Og dersom du vurderer hvilke funksjoner du kan få ut av denne datamaskinen på håndleddet, så synes ikke vi at ulempen ved å måtte lade hver natt veier opp for alle de interessante mulighetene.

Er Apple Watch et unødvendig eller skremmende produkt? Så lenge det utvikles og brukes av deg som et levende menneske – i forlengelsen av deg selv, dine behov og interesser? Bring it on!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.