Train your brain

Like naturlig som å spise sunt og ta din daglige treningsøkt, burde det være å trene hjernen. Ønsker du å trene de små grå, utvikle ditt ordforråd, leseforståelse eller ferdigheter i hoderegning, så bør du lese videre.IMG_1379

 

Sherlock Holmes, den notorisk sære detektiven i Sir Arthur Conan Doyles fortellinger fra victoriatidens London, pleide å si at kroppen er hjernens nødvendinge vedheng.

Sherlock Holmes tenkte best når han spilte fiolin. Her fremstilt av Benedict Cumberbatch.

Sherlock Holmes tenkte best når han spilte fiolin. Her fremstilt av Benedict Cumberbatch.

For det moderne menneske er det i dag et sterkt fokus på å holde kroppen i form. Du får stadige påminnelser når du ser reklamer for det lokale treningsstudioet eller leser Dagens Næringsliv. Like så er det med ernæring. Du åpner ikke et Dagblad eller leser en blogg uten å få med deg anbefalinger om å spise grønt, lage juice av grønnsaker du ikke visse fantes, og få i deg 3 og 5 om dagen.

Hvordan står det så til med hjernen? Det er kommet flere app´er som fokuserer på nettopp dette. Noen av de mer populære av disse er Elevate, Peak og Lumosity. Felles for dem alle er at de kan lastes ned i en gratisversjon, men med muligheter for å kjøpe seg opp til flere øvelser etterhvert. Vi har testet Elevate og Peak i løpet av det siste halvåret, og kan varmt anbefale en daglig «vitamin-pille» for hjernen.

Elevate, som markedsfører seg som «The Personal Brain Trainer» ble kåret av Apple til App of the Year i 2014 i desember 2014. På daværende tidspunkt var den lastet ned over 5 millioner ganger på verdensbasis, til Android eller Apple-baserte mobiltelefoner og lesebrett. I oppstarten bestemmer du hva du ønsker å trene på. Du velger blant temaer som språkforståelse, leseforståelse, hurtig fremkalling av synonymer, hoderegning, gjenkjenning av navn og informasjon om personer, for å nevne noe.

Jeg har valgt spesielt å fokusere på å forbedre engelsken min, så jeg har blant annet valgt å fokusere leseforståelse, hurtiglesning, lytte på uttale, samt utvidelse av ordforråd.

Resultat av øvelse i å huske navn

Resultat av øvelse i å huske navn

På mine daglige øvelser får jeg også andre oppgaver innenfor for eksempel hoderegning og gjenkjenning av navn og ansikter. Applikasjonene er lastet ned på både mobiltelefon og lesebrett, og kan dermed gjennomføres hvor som helst, og når som helst. Noen av øvelsene jeg gjør daglig på Elevate krever imidlertid at jeg har på lyd. Her skal jeg følge nøye med og høre etter hva som sies for å kunne løse oppgaven. Da er det lurt å sitte et rolig sted, og ha fullt fokus både på det du ser og hører.

Peak lar det også bestemmer du hva du ønsker å trene på. Her har jeg valgt å trene på fokus under tidspress, gjenkjenning av mønstre og figurer, memoreringsøvelser og problemløsning som for eksempel å finne veien i labyrinter.

Øvelsene er utformet som spill, med elegant design, lyd og tegninger, og er gjennomgående både utfordrende og gøye å gjennomføre. Du blir presset på tid, og får umiddelbar tilbakemelding på hvordan du utvikler dine ferdigheter. Spillene påstås å være utformet av eksperter på nevrovitenskap og kognitiv læring, uten at det på noen måte føles påtrengende eller blir kjedelig.

Daglig dose hjernetrim fra Peak

Daglig dose hjernetrim fra Peak

Det finnes lite informasjon eller offentlig publisert materiale som kan påvise noen form for effekt av øvelsene. Likevel er det vår oppfatning og erfaring at disse oppgavene er små og morsomme avbrekk i hverdagen, og som umulig kan gjøre deg dummere 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.