Inspirasjonen etter Rinus Michels

Total fotball. En helt ny måte å organisere spillet på, og som gjorde Ajax og det nederlandske landslaget til noen av de beste fotballag gjennom historien. Treneren het Rinus Michels. Vi har sett på hvorfor totalfotballen har relevans for omstilling og organisering i dag.

Unknown

For fotballkjennere er historien velkjent. Michels (1928 – 2005) tok over som manager for Ajax i Amsterdam i 1965, et lag han selv hadde spilt på i perioden 1946-58. Klubben hadde ikke store ressurser, men ble etterhvert kjent som en talentfabrikk hvor en dyrket frem førstelagsspillere fra egen stall. Den aller største av disse skulle bli Johan Cruijff. Med Michels ved roret ble Ajax seriemestere i Holland fire ganger i perioden 1966-70, to av årene også «the double» ved å vinne den hjemlige cup´en, samt at de ble tapende finalist i europacupen (datidens Champions League) i 1969. I 1971 vant Ajax sin første europacupfinale ved å slå Panathinaikos 2-0. En seier de gjentok både i -72 og -73, mot henholdsvis Inter fra Milano og Juventus fra Torino.

Johan Cruijff blomstret i totalfotballens dynamiske organisering

Johan Cruijff blomstret i totalfotballens dynamiske organisering

Michels skulle senere bli hentet til Barcelona, og videreutviklet spillestilen basert på samme prinsipper med blant annet de tidligere Ajax-spillerne Cruijff og Neeskens som sentrale spillere. Det store fotballpublikummet oppdaget ham imidlertid ikke før han førte det nederlandske landslaget til VM-finalen mot Vest-Tyskland i Munchen i 1974. Mer om det litt senere.

Hva var så totalfotball? Michels innprentet tidlig at spillerne måtte beherske et bredt register av ferdigheter, både fysiske, tekniske og ikke minst taktiske. Lagene spilte etter et noenlunde fastlagt system i tre forskjellige faser av spillet; forsvar, ballgjenvinning og angrep. Hver fase hadde sine forløp, og alle spillerne måtte innordne seg systemet i de ulike fasene. Lagets organisering og de enkelte spilleres posisjoner kunne dermed endre seg etter utfordringen det stod overfor. Det ble gitt betydelig rom for kreative spillere som kunne foreta seg det uventede, både med og uten ball. Når en spiller forlot sin posisjon, ble denne posisjonen fylt opp av en annen. Av lagets 11 mann var det bare keeperen som hadde fast posisjon.

Det sier seg selv at «spesialister», så som rendyrkede høyrebacker eller spisser som bare kunne skyte med ett bein, falt igjennom i et lag som baserte seg på multifunksjonelle kvaliteter. Ajax og Nederland ble kjent for en dynamisk, nærmest «flytende» organisering som var vanskelig å forsvare seg mot, og som ikke minst var morsom og underholdende å se på i sin kreative utfoldelse. Den offensive delen av spillet var preget av å skape rom ved stadig bevegelse, og hvor en kunne skape overtallssituasjoner ved at spillerne beveget seg utenfor de fastsatte og vanlige mønstrene som mer «organiserte» lag spilte etter.

holland

«It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.» Dette sitatet tilskrives Charles Darwin, selv om det egentlig stammer fra en fortolkning av hans skrifter av Leon C. Megginson, Professor of Management and Marketing ved Louisiana State University, Baton Rouge. I dagens næringsklima, hvor bransjer endres og forvitrer, og nye forretningsmodeller med høyere krav til fleksibilitet oppstår, står dynamikk, endring og innovasjon sentralt for overlevelse, i kontrast til spesialisering innen stabile strukturer og hierarkisk byråkrati.

Funksjonsinndelt organisering med spesialister som har laserfokus på enkeltfunksjoner, er ikke hensiktsmessig for å forstå og fortolke behov for endring. Til det trenger vi allroundere som besitter bred kompetanse og ferdigheter, både innen produkter og tjenester, har kommersiell såvel som strategisk forståelse, og i tillegg behersker kommunikasjon og organisatorisk relasjonsforståelse. Når tjenester stadig fornyes, behov endres, kunder vet mer enn deg om produktet ditt, eller nye distribusjonskanaler åpner seg, er det viktig at alle i teamet eller organisasjonen er i stand til å registrere og vurdere den nye informasjonen, og sette den i kontekst. Det er ikke rom for de som «bare gjør jobben sin». Not my table

I tjenesteøkonomien er vi både selgere, produsenter, kundebehandlere og økonomisjefer. Vi må kunne jobbe i multifunksjonelle og -kompetente team som er i «forsvar» når det trengs og går i «angrep» når muligheten byr seg. Og som er løse nok i organiseringen til å gi rom for kreative sjeler som skaper muligheter og gir rom for seg selv og andre. Fremtidens organisering kommer til å være mer preget av partnerskap, dynamiske og flytende, temporære forbindelser av enkeltpersoner og små selskaper enn av store, byråkratiske organisasjoner. Innovasjon og nyutvikling skjer oftere og oftere utenfor de store mastodontene.

Jack Taylor, slakteren fra Wolverhampton,  var ikke i tvil om at fellingen skjedde innenfor.

Jack Taylor, slakteren fra Wolverhampton, var ikke i tvil om at fellingen skjedde innenfor.

Det er i ettertid nærmest sårt å tenke på at nederlenderne ikke vant finalen i Tyskland i 74. Etter en fantastisk start hvor tyskerne ikke fikk låne ballen, og Jack Taylor ble den første dommer i historien som dømte straffe i en VM-finale. Og det etter kun ett minutt. Den kvikksølvaktige Cruijff hadde ført ballen fra midtbanen, inntil Bertie Vogts felte ham innenfor 16-meteren. Neeskens straffemål ble imidlertid utlignet av Breitner på straffe, og Mullers scoring før pause førte tyskerne i ledelsen 2-1. Andre omgang ble ødelagt av tysk maskinfotball og mannsoppdekking av Cruijff av den notoriske Vogts.

Selv om Michels nederlandske landslag tapte VM-finalen i 1974, videreførte han tenkningen og systemforståelsen i Barcelona.

Michels båret på gullstol etter triumfen i 1988.

Michels båret på gullstol etter triumfen i 1988.

Arven ble videreført av Cruijff som manager for katalanerne i perioden 1988-96, og totalfotballen har i dag fått tilnavnet «tiki-taka». Og heldigvis fikk Rinus Michels sin endelige revansje i semifinalen i europamesterskapet i 1988 mot nettopp Vest-Tyskland, en kamp de snudde fra 0-1 til 2-1, for senere å bli europamestere etter seier mot Sovjetunionen i finalen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.