Back to school

I disse sensommerdager sender mange foreldre sine barn til skolen og studiesteder. Mye tyder på at også vi voksne burde tilegne oss ny kunnskap og ferdigheter. Omstilling er mantraet i næringsliv og politiske debatter. På tide å gjøre noe selv også?

 

IMG_0309

Aftenposten 20.august 2015

At nyttårsforsetter er på moten ved årsskiftet ligger nærmest i ordet. Men egentlig er det nå på ettersommeren det ligger best til rette for endring. Du har hatt en lang sommer med ferie, lyse kvelder og tid til å tenke på annet enn den daglige tralten. Kanskje har du reflektert over hva du egentlig trives best med, eller hva du burde lære deg mer om.

I dagens Aftenposten, under den lett truende forsidetittelen «Robotene kommer», kan vi lese at stadig flere rutinepregede jobber kan bli automatiserte. Speditører, advokatsekretærer, dataregistrerere og telefonselgere bør føle at det brenner under føttene. Aftenpostens innsiktsfulle journalist Joachim Lund henviser i sin kommentar til boken The second machine age (Brynjolfsson / McAffee), hvor det fremholdes at det aldri har vært dårligere tider for arbeidere med ordinære ferdigheter.

Likevel er det oppsiktsvekkende få som er bekymret for dette. Jo eldre vi er, jo mindre forventer vi at roboter og automatisk produksjon skal overta jobbene våre. I undersøkelsen som Aftenposten refererer, tror over 18 % av de mellom 18 og 29 år at deres jobb kan være utsatt, mens samme tall for de mellom 45 og 64 år er under 5 %. I samme undersøkelse svarer nesten halvparten av de spurte (43,9%) at de er negative til at roboter og automatisering overtar oppgaver i samfunnet.

Egentlig burde stadig mer automatisering være godt nytt. Vi kan overlate drittjobbene, de repetitive, kjedelige, farlige jobbene, i støyete omgivelser eller utsatt klima, til roboter som ikke krever hverken sykedager eller overtidsbetaling. Og dataprogrammer løser enkle kommandoer mye raskere og sikrere enn vi mennesker kan. All industriell erfaring tilsier at det oppstår nye funksjoner som mennesket er langt mer egnet til å løse enn maskinene. Vi må bare vite å omstille oss fra de trygge rutineoperasjonene. Vi må bli bedre på å utnytte kunnskaper og ferdigheter som krever kreativ tenkning, vurderingsevne og bruk av alle fem sanser.

Høsten er studietid. Dagene blir kortere og kaldere. Mørket inviterer til å krype ned i stolen under leselampen, til lesesalen eller nettstudier. Lær deg noe nytt, utfordre deg selv og finn gleden i ny erkjennelse eller nye ferdigheter.

Selv skal jeg i høst forelese i for meg nye fag ved Markedshøyskolen. I tillegg setter jeg meg også på skolebenken for å bli bedre pedagog. Mer om dette kan du lese på denne bloggen utover høsten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.