Leicester/Glimt

I 2016 vant den «lille» fotballklubben Leicester City Premier League foran «the usual suspects» Arsenal, Tottenham og Manchesterlagene. Tar du med Liverpool og Chelsea (som det året henholdsvis ble nr 8 og 10), så har du nevnt de lagene som pleier å ligge øverst. I de store ligaene i Europa er det enda mer påregnelig hvem som vinner. Det hører til sjeldenhetene at andre enn Barcelona eller Real Madrid vinner i Spania, at Milano-lagene Inter eller AC Milan og Juventus gjør opp seg imellom i støvellandet, eller at Bayern Munchen vinner i Bundesliga.

Pengene rår også i Norge. Det er bare Strømsgodset (vant i 2013) som har klart å blande seg inn i gullstriden mellom Rosenborg og Molde de siste ti åra. Interessen for hva som foregår på andre arenaer og byer blir dermed marginale begivenheter myntet på hardbarkede fans og spillernes nærmeste familie.

I så måte er det ekstra gøy å se på prestasjonene til det nedrykkingstippede Glimtlaget i år. Som nyopprykket i 2018-sesongen, beholdt de kontrakten med et nødskrik. En enda yngre spillertropp var derfor ikke av ekspertene levnet mange sjanser i årets sesong. Desto mer imponerende er det da at Bodø/Glimt ligger på sølvplass når kun bortekampen mot mesterlaget Molde gjenstår. Og det med et av Eliteseriens laveste budsjetter og for en stor del lokale spillere. Se bare på de nominerte til årets unge spiller i Norge; samtlige kandidater spiller på Glimt! Alle er lokale og har fedre som har akslet den gule trøya. Ja, årets kaptein Patrick Berg (nettopp passert 22 år) har jo noe å slektes på med Ørjan som far og Harald «Dutte» som bestefar.

Faksimile fra Bodø.nu

Denne historien burde inspirere selv de som ikke måtte være interessert i fotball. Hva kan oppnås med små ressurser, hardt arbeid og tro på det en driver med? Når Kjetil Knutsen skal forklare suksessen, så er den jordnære treneren mer opptatt av å snakke om hva guttene trener på og gjør i kampsituasjonen. Glimt har spilt i den samme formasjonen og basert filosofien om raske forflytninger i banens lengderetning i en årrekke. Når ballen gjenvinnes, stormer små, lette og raske spillere mot motstanderens mål, og nærmest svermer innenfor sekstenmeteren på jakt etter en mulighet til å sette ballen i mål. Av en slik spillerstil slipper man også inn mål. Likevel blir det suksess om du scorer mer enn du slipper inn. Både fotballkommentatorer og nøytrale tilskuere sier det er gøy å se Glimt spille.

Årets trener i Eliteserien?

En slik positiv og konstruktiv tankegang kan overføres til bedriftslivet også. Hardt, ydmykt arbeid og satsing på egne kvaliteter og styrker kan overvinne «motstandere» med mye større ressurser. I år har Glimt nesten tatt en «Leicester». Det blir spennende å se om det er mulig å kopiere eller overgå dette i tiden som kommer, eller om «tyngdekraften» blir gjenopprettet til neste år. Uansett; det er gøyere å heie på positive, yngre krefter som gjør mye ut av lite!